Binnenlijming

Binnenlijming is belangrijk voor de grafische technieken.

Papier wordt niet gemaakt door lijm toe te voegen zodat de vezels aan elkaar blijven zitten. Toch wordt er over lijming gesproken. Veel industrieel papier heeft een binnenlijming. Dat is zo gewoon dat we er niet over spreken. Alleen vloeipapier, toiletpapier en karton dat gebruikt wordt voor bierviltjes, moet gelijk vocht opnemen. Binnenlijming is hier dus niet nodig. In tegenstelling tot bijvoorbeeld koffiefilters, printpapier en ‘gewone’ kartonnen dozen, waarbij binnenlijming juist wel nodig is.
Bij het maken van papier voor grafische doeleinden moet je dus weten met wat voor inkt, of verf en in welk medium wordt gewerkt. Is het op oliebasis, dan is de binnenlijming niet nodig. werk je met inkten of verven op waterbasis dan wel. Behalve wanneer je de uitvloeiende eigenschap wilt gebruiken. Hier begint het interessant te worden, want je kunt, wanneer je zelf je papier maakt, hiermee gaan experimenteren en nieuwe manieren in je ontwerp en uitvoering gaan toepassen met deze kennis.
Voor het tulpenpapier, dat we speciaal produceerden voor Atilla Can (zie foto hierboven) maakten we gebruik van een binnenlijming zodat de pigmenten niet doorlopen in het papier.