Hulp- en vulstoffen voor papier

Plantaardige vezels maken het papier; de mix en de maling. Maar we moeten de invloed van de toegevoegde stoffen niet vergeten; de vulstoffen, de hulpstoffen en de kleuring.
De helderwitte vulstoffen die worden toegevoegd aan de papiermassa verbeteren niet alleen de kleur. Het oppervlak wordt homogener en het opzuigend vermogen verhoogd. Een belangrijk goedje dus!
Het toevoegen van bijvoorbeeld calciumcarbonaat (kalk) is niet ongelimiteerd. Een te hoog kleigehalte belemmert een goede vervilting van de vezel tijdens de productie, waardoor de kracht van het papier achteruit gaat. Als een vel papier te veel klei bevat - de vulstof is zwaarder dan de plantenvezels - zal je dit ervaren als een slap papier.
Een goed voorbeeld hoe een vulstof papier kan beïnvloeden is het dundrukpapier, zoals bijvoorbeeld in de dwarsliggertjes gebruikt wordt. De vulstof die hier wordt gebruikt is titaniumdioxide. Met behulp van deze stof is het mogelijk een kwaliteit papier te maken die geen last heeft van doorschemeren van de verso-zijde van het drukwerk.

Bijdrage van Marchelma van Breugel van snipper restauratie papier clinics