Logo PapierLab Rotterdam

Uitleg

Het logo is rond, de vorm van een cirkel, het circulaire gedachtegoed zit er al in, de twee pijltjes links en rechts geven de beweging aan.
Circulair: het ambacht papierscheppen is van oudsher circulair, papier werd tot voor de Tweede Wereldoorlog gemaakt van lompen. De lompen of lorrenboer haalde de versleten kleding aan huis op voor de papierindustrie.
Wij dragen mogelijkheden aan om de papiermaakindustrie opnieuw circulair te krijgen.

De vogel met nestmateriaal in zijn snavel: de stadse spreeuw, hij inspireert ons om alles wat voorhanden is aan celluloserijke reststromen te onderzoeken op mogelijkheden om papier of karton van te maken, of door te geven aan bijvoorbeeld het BioLab in Blue City waar ze cellulose gebruiken als ‘voedsel’ voor schimmelculturen, waarmee nieuwe materialen groeien in de vormen die ze wensen.

En de spreeuw inspireert ons tot meer: de spreeuwenzwermen die tegen de avondschemer over de weilanden zwieren. Prachtige vormen zien we, de vogels botsen nooit tegen elkaar, ze vliegen als één geheel. Deze kunst van het navigeren als groep met vele individuele leden, kunnen wij van ze leren.

De spreeuw is voor een vogel een alleskunner, hij bootst andere vogels en geluiden uit de stad na. Het is een vogel die de mensen volgt in hun woon- en leefomgeving en daar creatief mee omgaat om te overleven.