Lekker bezig 5 in voorjaar 2020

proefpapieren uit PapierLab

Niet alleen het land was de afgelopen maand in een lockdown. Ik was ook ziek en langdurig aan het herstellen. Ik had de tijd om veel na te denken en fysiek niet veel te doen. Elke inspanning maakte mij namelijk ineens weer moe. PapierLab Rotterdam redden van een onduidelijke dood was gelukkig ook nog niet nodig. Dus wat doet een papiermaker dan?
Ik heb de moed opgevat om al mijn plantaardige papieren op een rij te leggen, te sorteren en te gaan archiveren. Ik krijg hierbij gelukkig hulp van Marchelma van Breugel die met haar bedrijf snipper ook de papier clinics voor PapierLab Rotterdam verzorgt. Zij zorgt voor de profesionele inzet van materiaal en structuur die de aanzet wordt van een database. Er is in dit proces door mij - de maker - veel te zien, want ieder velletje heeft een verhaal. Een soort logboek/dagboek van de afgelopen jaren. Ik kan zien waar ik was en welke planten daar groeiden en toen geoogst konden worden.
De kleur van de meeste papiertjes varieert van groen tot geel. De kijker zal pas de verschillende vezels en de manier van papiermaken kunnen herkennen als hij de tekst bij het papiertje leest. Aan die teksten werken we nu. Een leuke klus!
Sinds 2006 heb ik plantaardige vezels in papier omgezet, maar omdat ik veel verschillende manieren van documenteren gebruikte en al mijn methodes door elkaar heen lopen is er een soort aangename puzzel ontstaan die mij in deze tijd van lockdown goed van pas komt.