Lekker bezig 4 in voorjaar 2020

Paper Art kaarten met resten andgeschept papierh

Als je als papierliefhebber aan huis gekluisterd bent is de verleiding wel érg groot om eens lekker op je gemak al die prachtige papiertjes - die je in de loop der jaren maakte en verzamelde - door je handen te laten gaan.
Een duik in de stapels vellen doet me in gedachte teruggaan naar de workshops die ik bij Marieke volgde.
Het heeft iets weg van toveren: plantenstengels platmeppen of fijnmalen levert blubber op.
Maar als je die met behulp van een schepraam op een lapje deponeert, het overtollige water eruit perst en laat drogen, levert dat zomaar een vel prachtig ambachtelijk papier op. Voor mij is en blijft dat een soort wondertje!
Heel veel papier dat in het dagelijks leven gebruikt wordt heeft hout als grondstof. Een reden om het bewust en zo zuinig mogelijk te gebruiken.
Als je zelf papier maakt kun je daarentegen uit bronnen putten die 100% milieuvriendelijk zijn. Sterker nog: je kunt gebruik maken van wat we in ons dagelijks leven als afval beschouwen en in de GFT-bak deponeren.
Zo blijken preiresten, uien- en aspergeschillen een veel verrassender toekomst tegemoet te kunnen gaan dan rotten in de kliko of op de composthoop. Namelijk een (tweede) leven als velletje waar je als papierliefhebber heel erg blij van kunt worden en waar je mee aan de slag wil.
Van aspergepapier dat niet door Mariekes strenge keuring kwam, vouwde ik enveloppen, en met stukjes uienschillenpapier maakte ik een klein tafereeltje op de voorkant van een kaart. Met weinig moeite een bijzonder resultaat met wat moeder natuur ons biedt!
Josette