Lekker bezig 3 in voorjaar 2020

gesneden prei in pan wordt gekookt en verwerkt tot preipapier

Isaac Monté en ik hadden afgesproken dat we dit voorjaar samen papier van prei en asperge zouden gaan maken. Hij wilde dat graag aan zijn stagiaire leren en ik heb vrijwilligers die dat ook erg leuk vinden om te doen.

Door de Coronamaatregelen zijn zijn stagiaire en mijn vrijwilligers er niet meer. Ik zat ziek thuis en Isaac heeft ‘tijd’. Dus is hij alleen preipapier gaan maken. Op afstand heb ik geholpen, via whatsapp en foto’s kan ik toch wel zien wat er aan de hand is.
HIj weet hoe het moet, heeft het vaker gedaan, maar alleen in de werkplaats heeft hij het nog nooit gedaan.

Het wassen, snijden en koken van de prei kost al gauw een kleine dag. Het uitrekenen hoeveel je nodig hebt is ook wel een rekensom, want hoeveel droge stof (cellulose) zit er in een verse prei? Die cijfers kun je niet op internet vinden.

Het koken, spoelen en papier maken ging zonder problemen.

Zijn velletjes waren niet plat gedroogd. Dat vond ik wel een grappig en leerzaam detail. Hij had de geperste vellen tussen de kartonnen gelegd en die stapel heeft de nacht op zijn tafel gestaan. De kracht van de krimp is zo sterk, dat ze dus gekreukeld opgedroogd waren en de kartonnen van elkaar hebben gedrukt.

Voortaan moet ik erbij melden dat de natte papieren tussen de kartonnen IN de grote pers aangedrukt moeten drogen……. We hebben hier wel om gelachen. Dit was de beste les. Ennnnn…….. deze ervaring! Dat schept mogelijkheden voor de verhuur van de ruimte, zonder mijn fysieke aanwezigheid.